sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Onko blogimaailma kuollut?


Vuonna 2012 kun aloitin bloggauksen, oli bloggaus Se Juttu. Blogeja oli paljon ja uusia syntyi kuin sieniä sateella. Viimeisen kolmen vuoden aikana blogit ovat hiljentyneet. Moni minunkin mieliblogini on vuosien aikana harventanut julkaisutahtiaan ja/tai lopulta hiljentynyt kokonaan, osa on jopa kadonnut kokonaan blogimaailmasta. Ennen blogiyhteisö oli tiivis pieni maailmansa, jonka kautta saattoi luoda jopa uusia ystävyyssuhteita.
En itsekään kauhean aktiivinen ole, mutta blogiani en tule silti hautaamaan pitkään aikaan, jos ikinä. Nautin kirjoittamisesta ja asioiden jakamisesta ja blogini on yksi keino ilmaista itseäni ja ah, niin mahtavia mielipiteitäni. 

Aloitin bloggauksen Myrikan Luutakomero -blogilla, sinne kertyi melko nopeasti aktiivinen lukijakunta. Sain paljon kommentteja, joka kertoi, että lukijat olivat yhä siellä. Kun blogin osoite eka kerran muuttui, lukijat seurasivat. Sateen Laulu keräsi aluksi paljon kommentteja ja palautetta lukijoilta, mutta sitten kommenttiosio hiljeni. Kävijälaskurit yhä kertoivat, että sivuillani käytiin, mutta lukijat eivät enää jättäneet jälkeensä kommenttia tai klikannut mielipideboxia.
Kukaan ei bloggaa kommenttien takia, mutta jokainen bloggaaja arvostaa, jos lukija jättää mielipiteensä tekstistä, sillä sen avulla on helpompi kirjoittaa lukijaa kiinnostavista asioista. Vaikka sanotaan, että ”kirjoitan itseäni varten”, niin kyllä ne lukijat silti tekevät bloggauksen mielekkääksi, muuten tulee sellainen olo, että juttelisi itsekseen.

Kun aloitin bloggauksen, ei tubettaminen ollut vielä ihan niin kova juttu, kun se on nykyään. Mietinkin, että onko tubettaminen vaikuttanut blogimaailman hiljentymiseen? Itse olen TODELLA pihalla YouTube -kulttuurista, enkä seuraa kuin muutamaa tubettajaa. Tubeilmiöt on minulle täysin vieraita. On välillä omituista avata telkkari ja katsoa viihdeohjelmia, joissa vieraina on kaikkien tuntemia henkilöitä, joista en ole eläissäni kuullutkaan – kuuluisia YouTubettajia.
Instagram on myös varmasti vienyt bloggaajia pois varsinaisesta bloggaamisesta. Insta on helppo kanava jakaa juttuja ja kuvia, olenkin huomannut että moni bloggaaja on todella aktiivinen Instassa, mutta blogi on hiljentynyt. Ehkä bloggaaminenkin vielä joskus nostaa suosiotaan. Tärkein tekijähän siinä on, että lukijat edelleen jaksavat lukea blogeja ja palaavat takaisin suosikkiblogiensa ääreen. 😉

Ajattelinkin nyt kysyä teiltä lukijoilta, että onko blogien aikakausi tosiaan loppunut? Onko muut somekanavat korvannut ennen niin aktiivisen blogimaailman? Kyselyyn vastanneiden kesken arvon itsevalmistamani Noidan Riimut (joko kahdeksan riimun setin tai kolmentoista riimun setin, riippuen kumman haluat, kerron näistä riimuista tulevassa postauksessa) sekä pienen ohjevihkosen riimujen käytöstä.Tässä kysymyksiä, joihin voit vastata (muistathan jättää sähköpostiosoitteesi tai vaikka Instanimesi, jos osallistut arvontaan):

1: Luetko vielä blogeja säännöllisesti? Minkä tyylisiä blogeja? Jätätkö jälkeesi kommentin?
2. Seuraatko jotain muuta somekanavaa enemmän, kuin blogimaailmaa?
3. Millaisia aiheita/blogeja yleensä tykkäät lukea eniten?
4. Onko sinulla postaustoivetta/jotain mistä haluaisit lukea Joutomaassa?
5. Onko tärkeää, että bloggaaja on aktiivinen myös muissa somekanavissa?

10 kommenttia:

 1. Kyl mä uskon et Tube ja sit Snapchat ja Insta on vieny paljon bloggaamiselta tilaa. Jotenki ku kaikki on kännykällä ni harva enää jaksaa kirjottaakaan pitkästi tai kuvat on helpompi pistää muualle someen ja se on tosi sääli.
  1. Mä en itekään lue enää kovin säännöllisesti, mutta oon aatellut tehä siitä taas normi rutiinin aamulle.
  2. Youtubee ku vloggaan nykyään itekin aijai,vois pistellä niitäki vaikka blogiin.
  3. Noita ja tyyliblogeja! Sisustusblogit on kans mm <3
  4. Mä toivon crafting juttuja ja ideoita sapateille.
  5. On tärkeetä, koska sit muaalta voi mainostaa ja saada uutta lukijapohjaa, multa esim puolet tulee Facebookista.

  VastaaPoista
 2. Heippa! Itselläni on muutamia vakkariblogeja joita seurailen, aihelinjalla noituus/pakanuus/ruuanlaitto/kasvisruoka. Myös muutamia lapsettomuusblogeja vähän epäsäännöllisemmin seurailen.

  Sanoisin että blogimaailma on hiljentynyt ja aika paljon varmaan on siirtynyt tuben puolelle - tosin tällä hetkellä vaikuttaa jo siltä että porukka on siirtymässä sieltäkin pois toisille alustoille. Podcasteja jonkin verran myös näkyy, sekä facen livevideoita.

  Kieltämättä uudet blogit helpommin löytää jos niitä "mainostetaan" myös muilla kanavilla, mutta noin muuten ei itselleni ole väliä, onko aktiivinen joka paikassa.

  Itseä kovasti kiinnostaisi postaus aiheesta millaista yhteisöllisyyttä pakana/noitapiireissä suomessa on, itse kun olen näissä piireissä aika tuore kasvo, eikä lähipiiriini oikein muita pakanoita kuulu. Itsekään en mitään coven-tyyppistä kaipaile, mutta lähinnä vapaamuotoisempaa ajatustenvaihtoa. Lehdon tapahtumatkaan eivät omalle paikkakunnalle osu.

  Keskustelupalstatkin tuntuvat olevan aika hiljaisia, mitä muutamia olen käynyt katselemassa - liittyneekö samaan ilmiöön kuin blogimaailman hiljeneminen? Kaiken pitäisi olla nykyään vissiin niin instant ja live.

  Mieluusti osallistun arvontaan: minna.p.koistinen@gmail.com

  VastaaPoista
 3. 1. Luen. Blogien tyypit vaihtelee käsityö- ja diy-jutuista perhe-/lapsiblogien kautta jonkinsorttisiin lifestyleblogeihin, ja toki yksinkertaistetusti sanottuna noita- ja luontopainotteisiin. Kommentointiin on jostain syystä kehittynyt suurehko kynnys, ellei kommentista ole "palkintoa", eli kai olen laiska.
  2. Facebookissa tulee käytyä useamman kerran päivässä, seuraamani blogit tarkistan ehkä kerran päivässä \ aina kun pääsen tietokoneelle, puhelin ei oikein tahdo toimia yhteistyössä minun kanssa...
  3. Yllä taisi aika tyhjentävä listaus jo tullakin. Eniten tällä hetkellä kiinnostaa postaukset esimerkiksi erilaisista "ennustus"- tai itsetutkiskelumenetelmistä (riimut, ja tarotit eritoten; tuli hankittua oma ensimmäinen pakka vastikään).
  4. Kaikki kelpaa, luen kyllä! :D
  5. Onhan se tärkeää, lukijat on helppo tavoittaa esim. Facebookin kautta (sieltä itsekin bongasin uuden postauksen). Mainostus on myös helpompaa somekanavien kuin ns.puskaradion kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, sinulta unohtui sähköpostiosoite (tai Instanimi), jotta mahdollisen arvontavoiton osuessa saan sinulle viestiä :D

   Poista
  2. tiitimylly@gmail.com :) aattelin et se lukee tuon tilin kautta sen mailinki.

   Poista
 4. Luen blogiasi aina innolla. Rakastan tapaasi kirjoittaa.
  Toimija en vielä omista, kiinnostavat kyllä todella paljon.
  Terv. Tuire P.

  VastaaPoista
 5. Unohdin sp:n eli tuire.peltola@hotmail.com

  VastaaPoista
 6. En osallistu nyt arvontaan, mutta teki vaan mieli kommentoida :D jotenkin näin tuttujen kesken tulee kommentoitua postauksia mesen tai whatsappin kautta, mutta koitan parantaa tätä tapaa koska blogikommentitkin on kivoja ;)

  Mäkään en aio lopettaa bloggaamista, se on varmaan rakkain harrastukseni! Ja kiva ettet säkään :) En tiedä nostaako tämä bloggaus ikinä päätään trendinä enää, mutta onneksi edes jotkut bloggaavat, lukevat ja kommentoivat <3

  VastaaPoista
 7. Minun silmiin blogimaailma näyttäytyy yhä aktiivisena siinä mielessä, että monet blogeista, joita luen, päivittyvät edelleen. Toki joukosta on myös bloggaajia tippunut, mutta sitkeimmät jatkavat. Kommentteja sen sijaan näkyy harvakseltaan paitsi silloin, jos sattumalta eksyy jonkun tosi suositun lifestyle-bloggaajan juttuja vilkaisemaan.

  Omiin blogeihini ei juuri kommentteja tule kuin joissain poikkeustilanteissa (esim. arvonnat), mutta osa lukijoista kommentoi blogisisältöjä Twitterissä. Kommentit toki olisivat kivoja, mutten ole niiden puuttumisen vuoksi lopettamassa. Päinvastoin yritän panostaa bloggaamiseen nykyisin entistä paremmin.

  Vastailen vielä alla kysymyksiisi:

  1: Luen blogeja viikottain mutten välttämättä joka päivä. Luen pääasiassa kirjoittamiseen ja videopeleihin liittyviä blogeja mutta satunnaisesti selailen myös erilaisia lifestyle-blogeja ja niiden osalta eniten kiinnostavat alternative-jutut. Kommentoitua tulee harvoin, mutta jos sanottavaa on, sanon sen kyllä.

  2. Olen Twitter-aktiivi ja sitä kautta tulee klikkailtua blogipostauksiin, jos joku seurattavista on sellaisia linkittänyt.

  3. Eniten tosiaan kiinnostavat kirjoittaminen, videopelit ja alternative-lifestylejutut (onpa kamala sanahirviö). Saatan tosin muutakin lukea, jos jossain näkyy kiinnostava postauksen otsikko.

  4. Ei mitään erityistä toivetta. Sinulla on ollut hyviä ja mielenkiintoisia aiheita.

  5. Periaatteessa ei ole, mutta myönnän, että minut on helpoiten ohjata blogiin linkittämällä postauksensa Twitteriin, koska roikun siellä varsin ahkerasti.

  Instasta löydyn tunnuksella @afeni84

  VastaaPoista