Kuten aikaisemmassa jutussa jo kerroin, lintujen erikoisessa käyttäytymisessa on ollut ennen vanhaan omat uskomuksensa. Listaan tähän yleisimmät ennelinnut ja niihin liittyvät enteen:
HARAKKA: Harakan uskottiin ennustavan kaikkea pahaa ja sen uskottiin olevan pahan liittolainen. Harakka toi viestiä huonosta sadosta, tulevista riidoista, hankaluuksista ja kuolemasta
KÄPYTIKKA: Käpytikkaa kutsutaan myös kuolemantikaksi, sillä jos käpytikka naputtaa kodin seinää tai ikkunaa, sen uskottiin tietävän kuolemaa lähipiirissä. Tämän negatiivisen ja pelottavankin maineensa vastapainona käpytikkaa on myös kutsuttu pouantikaksi ja pyrytikaksi; sateisena päivänä käpytikan näkeminen tiesi poutaa ja poutasena päivänä pyryä.
KÄKI: Käkeen on liitetty ehkä eniten enneuskomuksia, kuin muihin lintuihin. Käen kukkumisesta on ennustettu niin kesän kuin talven tuloa, vanhan tai sairaan ihmisen jäljellä olevia elinvuosia, nuoren ihmisen vuosia naimisiinpääsyyn jne. Uskottiin myös, että jos sairas ihminen kuuli käen kukkuvan keväällä, hän ei tulisi kuolemaan kuluvan vuoden aikana.
METSO: Jos metso saapui pihapiiriin (jota se ei normaalisti tee, vaan välttelee ihmistä), uskottiin sen tuovan kuolemaa.
KORPPI: Korpilla on vielä "huonompi" maine kuin harakalla, vaikka molempien lintujen uskottiin olevan pahan liittolainen. Myös korppi toimii kuoleman sanansaattajan ja on yleisesti liitetty kaikkeen pahaan ja synkkään. Korpilla oli ennen niin huono maina, että uskottiin jo pelkän korpin paikalle ilmaantumisen tietävän jonkun kuolemaa. Korppia jopa vainottiin muinoin, sillä ihmiset halusivat hävittää maan päältä tämän turman tuojan. Korppi on oma onnenlintuni ja itse uskon, että korpin näkeminen tietää onnea. Korpin täysimusta väritys tekee linnusta mystisen ja ehkä hieman vaarallisenkin näköisen, joten en lainkaan ihmettele että ihmiset kammoksuivat tätä majesteetillista lintua aikoinaan.
VARIS: Varisten parveilun uskottiin ennustavan sadetta, tammikuussa aamuraakunta tiesi loskaa ja sohjoa, iltaraakunta taasen pakkasta. Seuraavan aamun tuulensuunnan saattoi ennustaa varsiten iltalennosta. Variksen ampumisen uskottiin pilaavan metsästysonnen.
PÄÄSKYNEN: Jos keväällä ensi kerran pääskysiä nähdessään pesi kasvonsa, pysyivät silmät terveinä koko vuoden ja jos heittäytyi selälleen, pysyi selkä terveenä. Pääskynen toi mukanaan kesän (...pääskysestä ei päivääkään)
TERVEPÄÄSKY, KAAKKURI, KUUKKELI: Pahaa ja epäonnea
PALOKÄRKI: Kuolemaa, epäonnea sekä sadetta
HUUHKAJA, PÖLLÖ: Pöllöt liikkuvat yleensä vain öisin ja niiden näkemistä päiväsaikaan pidettiin huonona enteenä. Varsinkin huuhkajan näkeminen päivällä tai sen huhuilu valoisaan aikaan ennakoi pahimmillaan laajoja onnettomuuksia, jopa sotia ja nälänhätää.
TEERI: Jos teeri lensi katolle, sen uskottiin tuovan mukanaan kuolemaa. Pulputuksesta kymmenen viikkoa kauran kylvöön.
NAAKKA: Naakka tiesi kuolemaa, sairautta ja vastoinkäymisiä
LEPPÄLINTU: Tunnettiin myös kuolemanlintuna ja kalmanlintuna, toi mukanaan kuolemaa. Leppälintu ennusti myös karjan sairastumista punatautiin ja tulipaloa.
RUISRÄÄKKÄ, KELTASIRKKU: Nämä linnut tiesivät sato-onnea
KIURU: Kiuru tiesi hyvää keliä ja sitä pidettiin kevään ja kasvukauden tuojana (Kuu kiurusta kesään)
TIAISET: Tiaiset tiesivät hyvä enteitä mutta myös pieniä epäonnia. Tiaiset myös tiesivät pyryä.
On monia lintu, jotka ennustivat säätä, erilaisia luonnonilmiöitä ja vuodenaikojen vaihtumisia. Etenkin nämä sääuskomukset saattoivat vaihdella paikkakunnittain. Muita "säälintuja" on muunmuassa joutsen, peippo, västäräkki, kuovi, kurki, varpunen, punatulkku, lokit jne.
Yllättävän montaa lintulajia pidettiin kuoleman sanansaattajana, harva lintu tiesi mitään hyvää. Liekö tähän syynä entisaikojen suuremmat kuolleisuudet, joihin haettiin selitystä...
Kuten jo edellisessä kirjoituksessa manitsin, ennelinnut toimivat sanansaattajana käyttäytyessään epänormaalilla tavalla. Jos käpytikka nakuttaa puunrunkoa, se tuskin kertoo mitään. Mutta esimerkiksi ikkunalaudalle lennähtäessään ja ikkunaa naputellessaan se ehkä toimiikin sanansaattajana... Olisi kiva tietää, onko teille koskaan käynyt niin, että jokin lintu olisi tuonut viestiä tulevasta?
Google kuvahaku |
Ajattelin tähän loppuun vielä lisätä listan siitä, miten lintuja käytettiin ennen muinoin kansanparannuksesta. Lista on suoraan otettu Martti Hakon Kansanomainen lääkintätietous -teoksesta. Itse ainakin hieman naurahdin listaa lukiessani.
Parannusloitsuissa peloteltiin sairauden aiheuttajaa kotkan ja haukan kynsillä, pyydettiin korppia viemaan vaivat pois
Linturohtoja kansanlääkinnässä:
- keltatautiin syötiin keltasirkun lihaa
- rokahtumaan keitettä, jossa valkean linnun höyheniä ja variksen muna
- märkivä tulehdus sormessa: maidossa keitetty pääskysenpesä
- ruusu-ihotulehdus: kukon- tai kananpaskakääre
- palanutta ihoa hoidettiin kananrasvalla
- silmäpasko eli trakooma: silmien painelu kananmunan valkuaisella
- näärännäpyt: silmien sively joutsenen pyrstösulalla
- sokeus: silmien sively palokärjen munalla
- korvasärky: korvaan lämmintä kukon- tai kananpaskaa
- lapsen sampaiden hoitoon kukon tai kanan verta
- hammaspakotus: tikan tai palokärjen kuivatusta kielestä tehty tikku
- hammas- ja päänsärky: voiteeksi viinaa, jossa liotettu korpin pää
- kipeää hammasta kaiveltiin tikulla, kolme lihanpalaa siveltiin ikenistä vuotaneella verellä ja viskattiin linnuille. Se lintu joka lihat nielaisi, sai kivut itseensä
- eläintaudeista vakavin ampumatauti, jossa eläin menee huonoon kuntoon, kaatui maahan ja menehtyi: syötettiin pääskysenpesää tai pilaantunutta kananmunaa tai kuivattua palokärkeä viinan seassa
- eläinten punatauti: raakaa kananmunaa, tervaa
- hevosen kapiin kukon tai kanan sontaa
- haukan naulaus tallin oven yläpuolelle toi terveyttä eläimille
Linnut sairauksien aiheuttajina:
- kulkutautien levittäjä
- kukko (erityisesti punainen) suojasi rutolta
- pääskysen pesän rikkominen: tekijä sokeutui tai sai pilkkuja kasvoihinsa
- korppi toi riisistautia
- varis aiheutti "variksen saappaat" eli jalkojen rohtumista lapsilla
- linnut saattoivat pilata eli paskoa ihmisen (paskomisella ei tarkoteta päälle paskomista vaan sitä että lintu läsnäolollaan sairastutti ihmisen)
Jos jotakuta kiinostaa tuo kansanlääkintä enemmänkin, niin eläkkeellä oleva lääkäri, Arno Forsius, kirjoittelee aiheesta. TÄÄLLÄ hänen kirjoituksiaan linnuista ja kansanlääkinnästä. TÄSTÄ hänen kotisivuilleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti