sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Noidan kotona

( Siirretty vanhasta blogista)
Kuvitellaanpa tilanne, että olet saanut kutsun noitaystäväsi kotiin, jossa et ole ennen vieraillut. Mitä odotat hänen kodistaan löytyvän?

Ystäväsi asuu ehkä maaseudulla, vanhan metsän laidalla, päättyvän tien päädyssä. Pihatietä ehkä varjostaa ikivanhat tammet ja koivut? Puutarha on rehevä, luonnontilassa, mutta huoliteltu. Sitä hoitaa joku, joka todella rakastaa kasvejaan. Talo on myös vanha, ehkä hirsistä rakennettu ja punaiseksi maalattu. Ikkunoiden ympärillä on ajan patinoimat koristeluukut sekä muutaman ikkunan alla on yrttikoreja. Talon katolla on piippu, josta tupruttelee hentoisesti savua. Seisot hetken ovella ja mietit, painatko ovikelloa vai käytätkö ovessa olevaa vanhaa rautaista kolkutinta. Aristelet käyttää kolkutinta, joten painat ovikelloa. 
Ystäväsi avaa oven hymyillen ja toivottaa sinut tervetulleeksi. Sisällä on lämmin ja tuoksuu vahvasti suitsukkeelle ja yrteille. Aristelet hieman, eteisen oven päällä olevat hirvensarvet ehkä hieman säikäytti sinut? Hämmästelet tovin myös sarvista roikkuvaa pientä pussukkaa, mutta et arvaa kysyä mikä sen tarkoitus on. Sarvien vieressä on pieni taulu, johon on maalattu riimu sekä sen vieressä on vanhalta näyttävä hevosenkenkä.
Eteinen on maalattu samalla punaisen sävyllä, kuin julkisivu ja seinillä roikkuu lukuisia viherkasveja. Suurin osa ulkovaatteista on kätkettynä vanhan näköiseen massiiviseen vaatekaappiin ja muutama takki roikkuu kaapin veressä olevalla valurautaisella pystynaulakolla. Eteisessä on kaksi pientä ikkunaa, joiden edessä roikkuu lukuisia värikkäitä kristalleja. Ne saavat aikaan kauniita kuvioita kivilattiaan, kun aurinko osuu niihin.

Olohuoneessa sinua vastaan tulee ystäväsi musta kissa, joka tervehdittyään sinua hyppää nojatuoliin avotakan äärelle. Istahdat sohvalle ja katselet ympärillesi. Huoneen yleisilme on tummahkon värikäs, mutta ei silti synkkä. Seinät ovat hirsiset ja huonekalut tummaa puuta. Tekstiilien kuositus tuo sinulle mieleen kauko-idän. Sohva on iso, jota koristaa kauniit tyynyt itämaisine kuoseineen sekä muutama viltti.
Kirjahyllyssä on kirjoja aina yrttitietoudesta astrologiaan, ikivanhoista pölyisen näköisistä kirjoista uututtaan hehkuviin kirjoihin, vino pino erilaisia tarot-kortteja, muutama kristallipallo, sekä riimuja. Seiniä koristaa taulut, joissa on sinulle vieraita symboleja ja kuvioita. Huoneen perällä on pieni pöytä, jossa on eriskummallisia tavaroita; patsaita, kynttilöitä, peuran sarvet, kiviä… Seinällä on myös hylly, jossa on maljoja, tikari, suitsuketelineitä, sulkia, sekä puusauvoja että kivisauvoja, muutama kaunis symbolein koristeltu pikari ja hyllyn alapuolella seinää vasten nojaa erikoisin koskaan näkemäsi luuta.
Katseesi kiertää huoneen toiseen päähän, jossa avotakka sijaitsee. Takan verellä on suurehko valurautainen pata sekä muutama lasipurkki jotain, joiden uskot olevan yrttejä. Ystäväsi musta kissa nukkuu nojatuolilla tyytyväisen näköisenä. Kenties takka on aiemmin ollut päällä ja siitä hohkaa edelleen lämpöä?

Ystäväsi kutsuu sinut teelle keittiöön. Keittiön kaapistot ovat vaaleat ja hieman rustiikkiset ja pöytätasot ovat kiveä. Työtasolla hellan vieressä on pieni vati, jossa on erilaisia kiviä sekä sen vierellä kaunis naista esittävä patsas. Seinällä kaappien alapuolella on teline, jossa roikkuu erilaisia veitsiä. Kiinnität huomiosi erityisesti eriskummalliseen puolikuun malliseen veitseen…
Seinä kaapistojen takana on punatiilinen, kuten myös huoneen ilmettä hallitseva vanha leivinuuni. Leivinuunin reunustalla roikkuu tusinoittain erilaisia yrttinippuja. Leivinuunin vieressä on puuhella, jonka keittotasolla on keraaminen astia, josta tupruttaa miellyttävän tuoksuista savua. Kenties ystäväsi polttaa siinä yrttejä?

Ystäväsi on kattanut makeasti tuoksuvan yrttiteen ja tarjottavat kauniisti esille suurelle puiselle pöydälle, joka sijaitsee keittiön keskellä. Katosta roikkuu muutamia koukkuja, joissa ystäväsi pitää paistinpannujaan, sekä muutama vähän isompi yrttinippu. Vastakkaisella seinällä on iso kaapisto, jonka avohyllyt notkuvat erilaisia patoja, kippoja ja maljoja. Huomiosi kiinnittyy valtavaan kirjaa, jonka sivujen välistä pilkottaa nauruja sekä kasvien varsia. Mietit ehkä itseksesi, että mahtaako tuo olla ystäväsi ”loitsukirja”. Olet utelias ja haluaisit tietää, mitä erikoisuuksia kaapiston suljettujen kaapin ovien taakse kätkeytyy… 
Vilkaiset ystävääsi, joka hymyilee lämpimästi. Jos olitkin hieman hermostunut eriskummallisista esineistä ja vieraista tuoksuista, niin ystäväsi lämmin ja ystävällinen olemus saa sinut rentoutumaan ja tuntemaan itsesi tervetulleeksi hänen kotiinsa. Olosi on kaikin puolin turvallinen ja yllättäen et enää koe epätavallisia esineita millään tavalla normaaleista poikkeaviksi.


Saatoin kuvailla ylläolevaan juttuun juuri oman unelmakotini, kodin jollaista en usko kovin monella noidaksi itsensä tituleeraavalla olevan.  Omassa kodissani olen piilottanut kaikki rituaaliesineistöni pieneen lipastoon, jossa ne säilyvät turvassa lapselta sekä uteliaiden vieraiden kosketuksilta. Ehkä joskus uskallan kauneimmat rituaaliesineeni asettaa näkyville, olettaen tietysti, ettei muut koske niihin. Tällä hetkellä minulla ei kodissamme ole edes pysyvää alttaria tai pyhättöä, koska meidän taapero on melko utelias tyttö. Meille rakennetaan ulkorakennukseen parhaillaan saunaa, jonka yhteydessä on pukuhuone, jonne sisustan itselleni ”oman tilan”. Tilan jossa voin meditoida, harjoittaa noituutta ja muuten vain viettää hetken itsekseni. En malta odottaa, että pääsen esittelemään teille sen, kun se on valmis. Siitä tulee nimittäin HIENO!



Näkyvimmät asiat, jotka paljastavat ”noitapuoleni” on kirjani. Tarkkasilmäisin vieras saattaa hyllyiltä löytää muutaman jumalatarpatsaan, jotka olen itse muovaillut. Minulle ei ole tärkeää, että esillä olisi ”noitamaisia esineitä” tai symboleita, vaikka ne ovatkin kauniita. Minulle on tärkeää, että kodissamme on energiat kohdillaan ja lämmin, turvallinen ilmapiiri, jonka toivon välittyvän myös vieraille. En ole muuttomme jälkeen kertaakaan puhdistanut talomme energioita tai sen kummemmin suojannut sitä negatiivisuudelta (paitsi ajoittain Ronjan huoneen, jos on nukkunut levottomasti). Tämän teemakuukauden myötä sainkin inspiraation tehdä kotiin kunnon puhdistukset ja suojaukset ja pyrin saattamaan ehkä hieman levottomatkin energiat tasapainoon. Täällä vinkkejä siitä, miten koti puhdistetaan ja saadaan aikaan tasapainoinen energia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti